BAFARA - BAFARA

Search
Go to content

Main menu:

Nederlands > Geschiedenis
Geschiedenis

Ontstaan te Koksijde in de lente van 1968 is de BAFARA een vriendenkring welke "Air Force Minded People" verenigt die interesse hebben voor radioamateurisme en elektronica in het algemeen

Onze vereniging is toegankelijk voor:

  • Actieve militairen die dienen bij de Luchtcomponent van Defensie (beroeps-, aanvullend-, tijdelijk- of hulpkader.

  • Burgerpersoneel MVL tewerkgesteld bij de Luchtcomponent.

  • Ex actief Luchtcomponent militair- of burgerpersoneel tewerkgesteld bij de Luchtcomponent, dat vroegtijdig de Luchtmacht / Luchtcomponent verliet (TAPA).

  • Dienstplichtigen (miliciens) van de Luchtmacht.

  • Reservisten van de Luchtcomponent.

  • Het personeel van de Medische Dienst dat tewerkgesteld is of was in een van de Luchtcomponent eenheid.

  • Personeel van de andere krijgsmachtcomponenten die in de Luchtcomponent werkzaam zijn / waren, of er een opleiding genoten / genieten.

  • De Luchtkadetten van België.


De radioamateurs van de vroegere Luchtmacht (nu Luchtcomponent van Defensie) waren in zekere zin pioniers. In 1965 groepeerden ze zich in een vereniging onder impuls van Kolonel Paul De Ro ON4PD, die meteen tot voorzitter verkozen werd. Met een vijftiental telegrafisten en technici sloegen zij de handn in elkaar om hun hobby te promoten binnen de Belgische Luchtmacht, zij verkregen een eerste clubstation met de roepnaam ON6AF.


De eerste activiteit was de "Aero space Electronics" tentoonstelling in Melsbroek die gehouden werd naar aanleiding van de vliegmeeting in 1967. Het zou één van de belangrijkste activiteiten van ON6AF blijven: meetings, opendeurdagen, exposities (o.a. het vakantiesalon), ze namen overal aan deel om hun hobby te promoten, ondertussen waren de clubstations al uitgebreid tot 4 met name ON6AP in de 10W (10de Wing te Kleine Brogel) en ON6BK in Bkoks (basis Koksijde)en ON6CZ in het ATCC te Semmerzake. In 1989 werd een vijfde Bafara clubstation opgericht in de Koninklijke Technische School van de Luchtmacht te Saffraanberg en ON4BAF was geboren. Dit station had de bedoeling om de jongeren aan te trekken en de interesse te wekken in elektronica. Dit laatste is op dit ogenblik van zeer groot belang gezien het terugvallen van het aantal radioamateurs. Het laatst bijgekomen clubstation is dat van de 2W (2de Wing te Florennes), ON4BFS.


Tot in september van 1989 zou ON4PD voorzitter blijven waarna de taak voor een tiental jaartjes werd overgenomen door Marc Huyghe/ON1HU (nu ON4BAJ) en gevolgd door Pierre Thirifay / ON4TYP. De huidige "president" is Frédéric Dupont / ON7WZ.
Onder impuls van de radioamateurs in Saffraanberg en de lokale sectie UBA-RST rees het idee om samen te gaan werken en onze kennis ter beschikking te stellen van onze jonge leerlingen die voor het begin van een carriere staan bij Defensie, in de school te Saffraanberg zijn immers alle componenten (Land, Lucht, en Marinecomponent) vertegenwoordigd.


Zo ontstond ook het idee om vanuit de Koninklijke Technische School te ST - TRUIDEN deel te nemen aan het ARISS project en een radiocontact te maken en met onze tweede Belgische astronaut Lt Kolonel Frank De Winne ON1DWN (erelid BAFARA).


Op 3 november 2002 had het radiocontact plaats tussen de Koninklijke Technische School van de Luchtmacht en het ISS welke een fantastische ervaring met zich meebracht


 
Back to content | Back to main menu